Od paru lat moje życie, związane jest ściśle z kawą oraz sposobami jej podania. W chwili obecnej pracuję w jednej z największych - jeśli nie największej sieci kawiarni na świecie, głównie dlatego, że daje mi ona możliwość rozwoju na wielu płaszczyznach.
W kawiarni tej, podajemy kawy na sposób angielski, na próżno tam szukać subtelnych, wyrafinowanych filiżanek o nietuzinkowym kształcie. Jako że, w tej chwili istnieje 17 000 placówek w 54 krajach, standard we wszystkich jest jeden, prosto i smacznie, stąd grube zwyczajne kubki ceramiczne lub ich papierowe odpowiedniki, a w nich; mocna, aromatyczna kawa, na polskie warunki palona bardzo długo, co stabilizuje jej kwasowość i gwarantuje pełne body, a zatem niepowtarzalny smak.
Ten krótki wstęp niesie za sobą bardzo ciekawy temat i uważam wart jest dyskusji na szerszym forum, albowiem mimo, że czasy kiedy (wszechwiedzący w jego mniemaniu) klient zamawiał EKSPRESSO
(tak właśnie to wymawiał),a miał na myśli czarną kawę (americano) - schodzą powoli na margines, to nadal nasza na nowo budowana kultura picia kawy, lawinowo bombardowana jest przez kolejne "nowinki" producentów, które w mojej ocenie spaczają (przepraszam za kolokwializm) naszą wiedzę o kawie.
Faktem jest, że nie ma, żadnej szkoły czy zasady parzenia kawy, bowiem każdemu smakuje coś innego i wszelkie modyfikacje są dozwolone. Ale są pewne fakty, o których zapewne wiedzą producenci, ale nie bardzo chcą się tym dzielić- w szczególności z klientami.
Jeszcze parę lat temu kiedy zaczynałem, swoją pracę w małej rodzinnej kawiarence w równie małej miejscowości; spotykając klienta, który w czasie rozmowy mówił mi, że do domu kupuje kawę jedynie
na wagę ze sklepu, w którym to pani odmierza mu ziarenka z przeszklonych pojemników- sądziłem, że rozmawiam z KAWOSZEM, niemalże z ekspertem. Dzisiaj po paru latach pracy i nabytej wraz z nią wiedzy wiem, że rozmawiałem z amatorem, który być może niczego nie świadomy wierzył, że kupując w tzw. coffee shop'ie pije naprawdę dobrą kawę . Tymczasem w moim przekonaniu dołączył on do grona oszukanych ludzi pijących średnio-smaczną lub całkiem niesmaczną kawę w wysokiej cenie.
-Dlaczego??
- Odpowiedź jest prosta, aby otrzymać gwarancje smaku kawę przed podaniem należy trzymać szczelnie zamkniętą, w suchym i ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Ziarna kawy są higroskopijne- oznacza to, że są one podatne na wchłanianie wilgoci z otoczenia, każde niepotrzebne otwieranie opakowania, szczególnie w wilgotnym czy klimatyzowanym pomieszczeniu na dłuższy czas powoduje utratę aromatu oraz wchłanianie wody, co w efekcie prowadzi do zepsucia kawy.
Jeśli jesteśmy zainteresowani kupnem kawy do domu i zależy nam na jakości, pamiętajmy aby kupować możliwie te ziarniste w małych paczkach. Koniecznie zwracajmy uwagę na obecność specjalistycznego zaworka, który wypuszcza zgromadzony w ziarnach CO2, a nie dopuszcza tlenu do środka. Zatem otwierając paczkę, możemy cieszyć się świeżym aromatem, co z pewnością korzystnie wpływa na smak zakupionej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz